Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Τσίρκας: τότε και τώρα




Την Κυριακή, 30 Μαρτίου, στις 20:30 στο πατάρι του dasein οι συγγραφείς Χρύσα Προκοπάκη και Άρης Μαραγκόπουλος συζήτησαν το έργο του Στρατή Τσίρκα με τους Μαίρη Αλεξοπούλου, Μαρία Τσολακούδη και Κώστα Ρόγκα (μέλη της λογοτεχνικής ομάδας ΜΕΛΟΜΑ).

Αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης ήταν μια πρώτη προσέγγιση στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» του Τσίρκα, που είχε γίνει στο πλαίσιο της Λέσχης Ανάγνωσης του ΜΕΛΟΜΑ. Η τωρινή συζήτηση ξεκίνησε με την τοποθέτηση των μελών της ομάδας σχετικά με τη θέση των γυναικών στο έργο του Τσίρκα, τις λογοτεχνικές του αναφορές και τις επιρροές του καθώς και για το αν υπάρχει ή όχι πολιτική στράτευση πίσω από το εν λόγω κείμενο.
Οι καλεσμένοι συγγραφείς σχολίασαν τις παραπάνω τοποθετήσεις και συνέχισαν με εις βάθος αναλύσεις στο έργο του Τσίρκα. Ειδικότερα, η Χρύσα Προκοπάκη επισήμανε τον αντιοριενταλισμό του Τσίρκα, ενώ ο Άρης Μαραγκόπουλος τόνισε πως το έργο του Τσίρκα είναι κλασσικό, ακριβώς επειδή αντέχει σε πολλές και επαναλαμβανόμενες αναγνώσεις. H συζήτηση που ακολούθησε δεν περιορίστηκε μόνο στις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» και στην «Χαμένη Άνοιξη», αλλά προχώρησε σε γενικότερες τοποθετήσεις επί της διαδικασίας της γραφής, της ανάλυσης ενός κειμένου, του ιστορικού και κοινωνικού πλαισίου που παράγει ένα κείμενο και πως το προσλαμβάνουν οι αναγνώστες, κλπ.

Το κοινό του dasein συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση, δίνοντας νέες, προκλητικές και άκρως ενδιαφέρουσες διαστάσεις.

Ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή.

Ελπίζουμε σε νέες, γόνιμες συναντήσεις.
ΜΕΛΟΜΑ

Υ.Σ. Δες εδώ τί έγραψε ένας από τους γενναιόδωρους φίλους μας: http://badpupil.blogspot.com/2008/03/blog-post_31.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου