Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2008

Μίχαελ Έντε, Ιστορία χωρίς τέλος


Στο αίθριο των εκδόσεων Μεταίχμιο, το μυθιστόρημα του ΜΙΧΑΕΛ ΕΝΤΕ μάς παρέσυρε σε μια συζήτηση για τις βασικές ιδέες του βιβλίου—το παιχνίδι μεταξύ καλού και κακού, η φιλία, η μνήμη, η αγάπη ως παράγοντες επαναφοράς μιας ισορροπίας που χάθηκε από την αλόγιστη χρήση της εξουσίας—, και μας ανάγκασε στον ορισμό θεμελιωδών εννοιών: πού σταματά η φαντασία του συγγραφέα και πού ξεκινά εκείνη του αναγνώστη σε κάθε αναγνωστικό ταξίδι, τί είναι τελικά φαντασία και τί είναι εκείνο που ο συγγραφέας ονομάζει «Τίποτα», τί είναι παραμύθι και ποια αρχέτυπα της ανθρώπινης ύπαρξης ξεσκεπάζονται αν τραβήξουμε το νήμα της παραμυθίας ώς την αρχή του... Ήταν μια ατέλειωτη συζήτηση. Και ίσως αυτές ακριβώς τις συζητήσεις να είχε στο μυαλό του ο συγγραφέας όταν έγραφε την ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ.

2 σχόλια:

  1. μμμ...διόλου άσχημη η κριτική αλλά εγώ έχω κάποια παράπονα σχετικά με το βιβλίο. Η αρχή του όντως, είναι πάρα πολύ καλοδουλεμένη.Καθώς προχωράμε γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον με την κορύφωση, τις περιπέτειες του Αρτέγιου, αλλά σιγά-σιγα χάνει το ενδιαφέρον του. Συμφωνώ με την κριτική όσο αναφορά το σημείο που μιλάει για τις βασικές ιδέες του βιβλίου που είναι ενδιαφέρουσες και παρουσιάζονται με πρωτότυπο τρόπο. Αλλά για μένα, μετά τις πρώτες περιπέτειες του Μπάστιαν μπερδέυεσαι, και μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση κάπου τρυπώνει η φιλία και κάποια συναισθήματα που είναι καπως δύσκολο να αναλυθούν, π.χ. το πως αλλάζει ένας άνθρωπος. πιστεύω πως σ' αυτό το κομμάτι ο συγγραφέας δεν δίνει και τον καλύτερό του εαυτό. Το τέλος του βιβλίου (χωρίς τέλος) είναι ενδιαφέρον. Συνιστώ να το διαβάσετε!:)Μια νεαρή αναγνώστρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε, αγαπητή νεαρή αναγνώστρια.

    Η αλήθεια είναι ότι και σ' εμάς δημιουργήθηκαν διάφορα ερωτήματα περί του πώς ο Έντε διαχειρίζεται κάποια ζητήματα. Η συζήτηση της Λέσχης ήταν γενικά ζωντανότατη, με πολλές αντικρουόμενες απόψεις. Αυτό είναι συνήθως ένδειξη ότι το βιβλίο είχε αληθινά ενδιαφέρον.

    Καλώς μας ήρθες.

    Μαίρη (από το ΜΕΛΟΜΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή